zondag 25 september 2011

zomers dagje

Deze zondag was toch nog wel even een kadootje. Wat een heerlijk zomers weer om van te genieten.

Wij zijn even een dagje over de grens geweest (niet zo bijzonder als je maar 10 km van de Duitse grens af woont, natuurlijk). Eerst naar de Kunsthalle in Emden. Daar was een bijzondere tentoonstelling over schilderkunst uit de Glasnost tijd. Indrukwekkend en soms zelfs heel beklemmend.

Omdat het zulk mooi weer was zijn we daarna doorgereden naar het kustplaatsje Greetsiel. Dit is een pittoresk Duits vissersdorpje. Overal gezellige terrasjes en souvenirwinkeltjes. Het was er erg leuk, maar eigenlijk wel een beetje té toeristisch. Het deed me erg denken aan Volendam. Al met al gingen we wel naar huis met een beetje vakantiegevoel.

De haven is natuurlijk altijd leuk om even te bekijken.

De enorme netten van de vissersboten leveren altijd mooie plaatjes op.

Wordt er dan helemaal niet meer gequilt? Ja, natuurlijk wel. Ik ben druk bezig met mijn quilt voor De-Uitdaging: spiegeling (deadline is 1 november). Hier alvast een sneak peek.


zaterdag 24 september 2011

eindelijk weer een affo

Het is alweer een hele poos geleden dat ik een quilt heb afgemaakt. Maar gelukkig, eindelijk is het weer eens zo ver. Weliswaar een heel klein quiltje, want deze meet maar 34 x 34 cm. Neemt niet weg dat ik hem zelf wel erg leuk vind geworden.

Ongeveer een half jaar geleden zijn we bij de Duikvlucht begonnen met een project machinaal borduren naar aanleiding van een foto. Ik ben toen begonnen met deze haan. Hij heeft al eens op mijn vorige weblog gestaan, maar toen nog "in wording". Omdat we volgende maand weer een Duikvlucht bijeenkomst hebben, werd het natuurlijk hoog tijd om dit project af te maken. Het meest spannend vond ik nog om een gat te snijden in het zwarte quiltje. De haan zit als het ware transparant in de opening.

Hier is wat beter te zien hoe de haan achter het gat zit genaaid. Het wit dat je ziet is de muur waar het quiltje op hangt.


woensdag 21 september 2011

nog even sfeer proeven

Nog even een beetje sfeer proeven van de Elzas. Ons appartement lag een paar kilometer buiten Ste Marie aux Mines. We hadden een prachtig uitzicht door het dal. Daar kwam je weer even helemaal tot rust na alle drukte in de dorpjes.

Ste Marie had prachtige doorkijkjes.

Maar ook in Rombach had je prachtige plekjes en werd je vrolijk van alle weelderige plantenbakken. En niet alleen in Rombach, maar ook in de 3 andere dorpjes werden alle potten en planten prima verzorgd. De geraniums en petunia's bloeiden nog volop.


dinsdag 20 september 2011

Val d'Argent

Afgelopen week ben ik samen met Christina en Fien naar Ste Marie aux Mines in de Elzas (Frankrijk) afgereisd. Een dag later troffen we daar ook Nienke en Marijke, die in het appartement naast ons logeerden. In ste Marie en 3 naast gelegen dorpjes is ieder jaar in september een grote quiltmanifestatie. De meeste exposities zijn in Ste Marie. Tussen de dorpjes rijdt een shuttlebus. Geweldig geregeld allemaal. De meeste exposities zijn in kerken. Hieronder een overzicht van het Belgische Gilde.

In Ste Croix aux Mines hing een tentoonstelling van het werk van Hilde van Schaardenburg. Ik ben diep onder de indruk van wat Hilde maakt. We kennen elkaar van De-Uitdaging en hebben duidelijk even heel veel plezier gehad.


Ook zijn er veel winkeltjes te vinden. Voor mijn gevoel wel erg veel traditionele materialen. Ook kon je de longarm Lenni van APQS uitproberen. Dat was voor mij echt onweerstaanbaar. Oh wat een leuk speeltje is dat. Nee, ik heb hem niet gekocht, paste absoluut niet binnen mijn budget, helaas.

We zaten in een appartement net buiten Ste Marie. Op een heerlijk rustige berghelling. 's Nachts werden we wakker gehouden door brullende herten. Dat was wel heel bijzonder.


Wij waren niet alleen in het huis. Behalve 2 appartementen werden er ook kamers verhuurd, waar Franse quiltsters uit Bretagne logeerden. Dat was natuurlijk ook een gekakel van jewelste. En ze vonden het ook heel leuk om onze belevenissen te horen. Het is wel heel vermoeiend zoveel Frans kletsen, maar oh wat was het allemaal leuk.


donderdag 8 september 2011

gemengde serie

En dan nu de resultaten van de gemengde serie (ik was aangestoken door de resultaten bij Nienke). Ik heb een verhouding gebruikt van: 50% citrien met 50% barnsteen, 50% robijn met 50% rode jaspis en 50% turquoise met 50% azuriet. Is dit ook geen prachtige serie geworden? De kleuren net wat dieper dan de heldere serie, maar niet zo donker als de warme serie.

En zo staat er nu even een stapeltje lapjes te stralen in mijn kamer. Daar word je toch helemaal warm van?


woensdag 7 september 2011

tasje van Marja

Ik was gisteren zo in de ban van mijn zwarte lapjes dat ik helemaal vergeten ben het etuitje te laten zien dat Marja voor mij heeft gemaakt bij de duoruil. Dat had ik jullie natuurlijk wel beloofd. Ik had haar een gesneeuwverfde lap gestuurd. Ze heeft het etuitje versierd met een prachtige vilten bloem en veel siersteken. Is het geen schatje geworden? Hier de voorkant:

en hier dan de achterkant. Daar is het borduurwerk goed te zien.


Maar ja, jullie zijn natuurlijk ook allemaal nieuwsgierig wat er uit de rest van de verfzakjes is gekomen. Vooruit, ik zal jullie nog even verwennen met 2 lapjes. Natuurlijk hou je altijd wat restjes verf over (die je natuurlijk ook prima zou kunnen bewaren) en daar wil je dan nog wat mee. Ik heb bij 2 lappen wat willekeurige restjes gegooit en dan krijg je dus dit als verrassing er uit. Zo wil je toch wel verrast worden? Een prachtige blauw/groen/gele lap,


en een rode lap.

Tja, en wat zal ik daar nou eens mee gaan maken? Ooit zullen ze weleens van pas komen.

Op de hele serie moeten jullie nog even een dagje wachten. Ze zijn klaar en staan hier heel mooi te wezen. Morgen laat ik dit stapeltje zien, dus nog even geduld!

En nog even terugkomend op de zwarte serie van gisteren. Speciaal voor Liesbeth hier het opbouwschema van de verf: 0,5 - 1 - 2 - 4 - 6 - 8 - 10 - 15 - 20 - 25 - 30 - 40 ml per zakje. Voor kleinere lapjes de hoeveelheid evt halveren.

En Christina had zelf bruinig/zwarte lapjes gekregen na het verven met onyx. Dat is natuurlijk altijd heel spijtig. De mijne zijn wel iets bruinig maar hebben toch echt een grijze tint. En ik vind ze zelf toch ook heel mooi. Al zijn de kleuren met jet black wel intenser. Maar zoals ik bij Dineke heb geleerd moet er altijd een modder of poep kleur in je quilt zitten. Daar zou je die lapjes toch mooi voor kunnen gebruiken.

dinsdag 6 september 2011

resultaten zwart verven

Afgelopen zondag heb ik 2 series met zwart geverfd: met Jet Black van Zijdelings en Onyx van Stof tot verven. Ik heb halve fat quarters gebruikt. Ik heb volgens het recept van Susanne Muuss gewerkt (http://www.faerben-in-der-tuete.de/), van de downloads de 10g Tabelle. Daarmee maak je een oplopend schema in één kleur in kleine stapjes van 0,5 ml tot 40 ml verfstof per zakje.

Ik ben begonnen met de Jet Black van Zijdelings in een mengverhouding van 10 gram verfpoeder op 1 dl water. Per zakje heb ik ca. 50 ml soda/zoutoplossing toegevoegd. Daarop de verfoplossing. Toen ik een paar zakjes had gevuld vond ik wel dat het al snel donkergrijs werd. Ik nog een keer goed de beschrijving van Susanne lezen. Zij heeft een verfoplossing van 10 g op 240 ml water gebruikt. Oeps..... dat is dus een veel dunnere oplossing dan ik had gemaakt. Maar goed, eenmaal begonnen de serie toch volgens dezelfde beschrijving afgemaakt.

Dat betekent dus wel dat de lichtste grijze niet zo heel licht is geworden. De zwartste is wel heel mooi diep zwart. Daar zit nog een kleine tekening in. Al met al wel een hele mooie serie, al zeg ik het zelf.


Daarna nog 12 zakje gevuld met de onyx van Stof tot verven (ook in de verhouding van 10 gram verfpoeder op 1 dl water). Voor deze serie had ik de hoeveelheid verfstof maar gehalveerd. Nu dus wel een hele mooie serie lichte grijze stofjes. Lapje 12 (met dus 20 ml verfstof op een halve FQ) is nog net niet helemaal zwart, maar wel heel donker met nog wat tekening.


Natuurlijk "moet" ik nu nog wel een aanvulling maken op beide series om een goed vergelijk te krijgen. Met de jet black wil ik nog graag wat lichtere grijzen verven en met de onyx ga ik proberen toch nog wat dieper zwart te verven.


Het blijft natuurlijk experimenteren om de gewenste kleuren te krijgen.


Hier nog even beide series naast elkaar. Je ziet ook duidelijk de verschillen in zwart. Links de jet black, die is wat blauwig zwart en rechts de onyx, wat meer bruinig/paarsig zwart.

maandag 5 september 2011

pyramides

Voor de fibermailgroep hadden we afgelopen zomer een duoproject. Er werden duo's gemaakt en ik werd gekoppeld aan Marja. De opdracht was dat je elkaar een mooie lap stuurt van 50 x 50 cm. Van deze lap moest je dan een gebruiksvoorwerp maken. Verder was je daar helemaal vrij in. Marja had een mooie roze lap gestuurd die ze op een heel speciale manier had bewerkt. Geen idee meer precies wat. Probleem is dan wat ga je hier van maken? Ik heb uiteindelijk gekozen voor 2 maten pyramidevormige etuis. Ik heb er een eigen lapje (een gekochte batik) bijgekozen. Ik heb eerst een sandwich gemaakt en daar flink op zitten quilten. Verder wat versierd met een cordonsteek en met de hand wat spaghettisteekjes en pailletten opgenaaid. Daarna heb ik er 2 pyramides van genaaid. En van een restje heb ik nog een fibermail kaart gemaakt.

Hierbij nog even vanaf een andere hoek gefotografeerd. (Met dank aan Marja, omdat ik zelf vergeten was de foto's te maken).


Bij de kaart kwam ik nog tot een vervelende ontdekking. Toen ik het lapje op de fast2fuse wilde strijken, bleek het mooie borduurgaren direct vast te smelten aan de strijkbout. Wat een geluk dat ik de pyramides niet hoefde te strijken. Stel je toch voor dat ik er toen was achtergekomen.

Morgen zal ik laten zien wat Marja voor mij heeft gemaakt.

zondag 4 september 2011

alweer verven

Vandaag ben ik alweer aan het verven geweest. Dit keer bij José thuis. De een wordt verbannen naar de schuur met al haar verfspullen, bij José mag het "gewoon" bij haar in de kamer (met vloerbedekking!). Ja, dat ze dat durft. Nou ben ik best wel een klein beetje een kliederkont, maar gelukkig knoei ik steeds minder. Het blijft vooral beperkt tot mijn leklap bij de verfbakjes. José zelf is wel wat wilder. Gelukkig hebben we de vloer goed met plastic bedekt. Toen ik wegging was er nog steeds geen ramp gebeurd.


Hier staan de verfbakjes klaar. Ik heb een serie geverfd die ik eerder op het weblog van Nienke (http://verfvirus.blogspot.com) heb gezien: een combinatie van citrien/barnsteen - rode jaspis/robijn - turquoise/azuriet. Daarnaast heb ik ook nog een serietje met allemaal zwarten uitgeprobeerd, zowel met onyx als met jet black. Voorlopig is het nog even wachten op het resultaat.

José is druk in de weer. En een plezier dat we weer hebben gehad!



vrijdag 2 september 2011

Brussel

Als je 2 weken geen blog hebt gepubliceerd, loop je natuurlijk wat achter met alle berichtjes. Daarom nu een klein verslagje uit de vakantieperiode. Inmiddels zijn we allemaal alweer druk aan het werk en lijkt de vakantie ver achter ons. Maar op deze manier kunnen we nog een beetje nagenieten.

Het is alweer 2 weken geleden dat we een paar dagen naar Brussel zijn geweest. We troffen het, want we hadden mooi weer. Al werd de laatste avond verstoord door hevig noodweer, wat vooral grote gevolgen had op Pukkelpop, helaas. Wij hebben er zelf weinig last van gehad. Paraplu op om naar een restaurant te gaan is zo erg nog niet.

Om een stad te bekijken vinden wij het leuk om stadswandelingen te lopen. Je komt dan vaak alle highlights wel tegen. Brussel heeft heel veel wandelingen en dus veel mogelijkheden. Omdat mijn DH dol is op stripboeken moesten we natuurlijk wel de Comic Strip Walk lopen. In en rondom het centrum zijn op heel veel plaatsen grote muurschilderingen aangebracht van striphelden. Ik heb zomaar één van de vele mogelijkheden uitgekozen en hier geplaatst. Verder ben ik een groot fan van art nouveau. Al die krullen en ronde vormen vind ik prachtig. Ook daar staat Brussel mee vol. Dus de tweede dag hebben we een art nouveau wandeling gemaakt en een bezoek gebracht aan het Horta museum. Daar binnen had ik eigenlijk een kwijlbakje nodig. Wat een prachtige trap en versieringen zijn er daar te zien. En natuurlijk mag je de deuren niet vergeten. Plaatjes! Helaas mocht er niet gefotografeerd worden.


Ergens onderweg kwamen we ook dit schattige winkeltje tegen. Stond natuurlijk nergens in de beschrijving, maar ik was er meteen dol op!



Deze muurschildering is van Tibet: Rik Ringers. Zomaar in een heel klein straatje. Is dat niet geweldig?



donderdag 1 september 2011

verhuizing

De verhuizing van web-log naar weblog laat wel erg lang op zich wachten. Ik ben daarom maar gestart met een nieuw blog. Natuurlijk weer even uitvinden hoe het allemaal werkt, maar dat zal geleidelijk aan wel gaan wennen.

Er is al een heel aantal mensen dat mijn berichtjes mist, wat op zich natuurlijk wel weer heel positief is!

De afgelopen tijd heb ik niet stilgezeten. Vorige week heb ik een serie lapjes geverfd met citrien - roze toermalijn en turquoise (middelste rij). Na 10 minuten heb ik een halve FQ toegevoegd aan het zakje, wat dus een lichtere versie heeft opgeleverd (de linker rij). Daarnaast heb ik ook een serie geverfd met dezelfde kleuren, maar daar 10% onyx aan toegevoegd voor een wat donkerder serie (de rechter rij met lapjes). Ik ben heel tevreden met het resultaat.